Før skødets underskrivelse
Sidste gang du opholder dig i boligen, bør du:
- Aflæse alle forbrugsmålere (el, vand og gas) og tage tydelige fotos af tallene på målerne. Selvom det er aftalt at mægleren senere aflæser målerne på overtagelsesdagen, så kan der ske en fejlaflæsning på dette tidspunkt, er det er derfor praktisk at kunne dokumentere målerstanden på det tidligere tidspunkt, hvor sælger forlod boligen.
- Gennemfotografere boligen, både ude og inde, så man evt. senere kan dokumentere hvordan der så ud på dette tidspunkt – sælger har i alle tilfælde pligt til at vedligeholde boligen, herunder pool og have, indtil overtagelsesdagen.
- Aflevere alle nøgler til ejendomsmægleren, medmindre det aftales at disse eftersendes senere – mægleren skal så vidt muligt kunne overdrage alle nøgler til køber på overtagelsesdagen.
- Lukke for vandet, hvis der er risiko for at vandrørene kan fryse til – husk at orientere mægleren om at der er lukket for vandet.
- Så vidt muligt efterlade alle manualer og vejledninger til boligens elektriske udstyr, så køber kan betjene disse.
- Efterlade andet materiale, som kan have interesse for køber, fx tegninger af huset.
- Efterlade boligen rengjort.
- Bortfjerne indbo og møbler som aftalt i købsaftalen.
Overtagelsesdag – overgang af ejendomsret og brugsret
Ejendomsretten overgår til køber dén dag skødet underskrives, og medmindre andet udtrykkeligt er aftalt, overgår brugsretten også til køber samme dag. Derfor er udgangspunktet at overtagelsesdagen er skødedagen. Frist for for skødets underskrivelse aftales i købsaftalen, men den præcise dato og tidspunkt aftales typisk først et par uger før. Daten for underskrift kan desuden ændres i sidste øjeblik, hvis noget forhindrer underskrivelsen. Ejendomsretten overgår således først til køber, når skødet er underskrevet, uanset at en anden dato var forventet i henhold til købsaftalen. Købesummen frigives først, når skødet er underskrevet. Købesummen kan overføres fra notarens klientkonto direkte til sælgers danske konto.
Notaren udsteder en ”Attestation” på skødedagen, som bekræfter skødets underskrivelse. Dokumentet udarbejdes i to versioner – med og uden angivelse af købesummen. Attestation (uden angivelse af købesummen) skal anvendes til brug for meddelelse om ejerskifte til forsikring mv., jf. nedenstående.
Efter skødets underskrivelse
Følgende skal opsiges/afmeldes efter skødets underskrivelse
- Forsikringer, medmindre det er aftalt at køber overtager disse, hvilket dog kun sker sjældent
- Forbrug (el, vand, gas mv.) – typisk vil ejendomsmægleren bistå køber med at få dette tilmeldt og derved samtidigt afmelde sælgers abonnement – sørg for at der er en klar aftale om, hvem der gør hvad. Sælger bør i alle tilfælde sikre sig at han modtager afsluttende fakturaer fra de forskellige kreditorer i løbet af et par uger.
- Fransk bankkonto – skal typisk opsiges ved rekommanderet brev til banken, sendt af kontohaver – evt. overskydende saldo overføres til kontohavers danske konto.
Franske ejendomsskatter
Sælger hæfter altid for ejendomsskatter for hele salgsåret, uanset hvornår på året skødet underskrives. Det er alene sælger, som betaler ”Taxe d’Habitation” for hele salgsåret, da han er ejer pr. 1. januar i salgsåret. Sælger modtager derfor kun refusion fra køber for ”Taxes Foncières”. Refusion sker for perioden fra skødedatoen til d. 31. december i salgsåret. Hvis skødet underskrives før man kender skatten for salgsåret, sker refusion på baggrund af sidste års opkrævning, og der sker ikke senere yderligere refusion, selvom det måtte vise sig at skatten i salgsåret er højere end det forrige år. Refusion sker via notaren, når skødet underskrives. Når sælger modtager skatteopkrævninger for salgsåret, skal sælger betale disse.
Det sker desværre ofte at sælger fortsat modtager skatteopkrævninger for årene efter salgsåret. Dette skyldes at det franske skattevæsen kan være op til to år om at registrere et ejerskifte i deres systemer. Skulle det ske, så må sælger ikke betale skatten eller videresende opkrævningen til køber – sælger skal gøre skattevæsnet opmærksom på fejlen – efter noget tid modtager sælger så en kreditnota (”Avis de degrèvement”) og en ny skatteopkrævning udstedes til køber. Det er desværre ikke muligt at undgå disse fejlopkrævninger ved at give skattevæsnet direkte besked om ejerskiftet på forhånd, idet skattevæsnet først kan registrere ejerskiftet i deres systemer, når det er bekræftet via tinglysningsregistret, hvilket som nævnt kan tage flere år.